Domáci sirup na imunitu. Vyrobte si vlastný sirup proti kašľu alebo len tak ovocný

Z akých surovín sa dá sa vyrobiť domáci sirup na imunitu?

V poslednom čase som ale chcel skúsiť niečo zdravšie, tak som si začal kupovať sirupy z prírodných surovín. Také tie klasické bazové, zázvorové, mätové… Dajú sa ale použiť aj iné bylinky, ktoré su na zlepšenie imunity ešte lepšie.

Zopár dní dozadu ma napadlo, prečo si takéto sirupy neskúsiť vyrobiť. Ako to celé dopadlo a moje skúsenosti s touto sladkou emulziou nájdete nižšie.

Budeme potrebovať:

  1. Cukor – 1 hrnček

  2. Voda – 1 hrnček

  3. Bylinky – 2 hrnčeky alebo Ovocie: 1/2 hrnčeku 
    Podľa chuti a dostupnosti. Na sirup proti kašľu je najlepší skoroceľ. Domáci sirup na imunitu si najlepšie urobíte z Rakytníku, Mäty, Žihlavy, Medovky alebo Nechtíka. Ovocie môžu byť napríklad jablká, Maliny, Černice, Ríbezle, Borievky, Pomaranč, Grep, Citrón, Limetka… Samozrejme sa dajú použiť aj kombinácie.

  4. Pri bylinnom sirupe môžete pridať 1/10 hrnčeku tvrdého alkoholu, ideálne domácej, alebo vodky. Alkohol pomáha pri lúhovaní bylín.

Postup:

Môžeme začať. Pripravíme si stredne veľký hrniec. Zmiešame všetky 3 prísady vrátane byliniek alebo ovocia. Celú zmes uvedieme do varu.

Pri bylinkách varíme zmes 3-8 minút kým ovocie varíme až 20-30 minút, pokiaľ ovocie nezmäkne. Hneď ako bude ovocie mäkké a vytvorí sa kaša, vypneme oheň a necháme zmes vychladnúť. Kto chce, môže zmes ešte premiešať ručným mixérom, aby bola jemná a bez hrudiek. Zmes prelejeme do sklenej fľaše a je hotovo.

Dajte si pozor, aby vám do fliaš nepadol žiadny prach, ani nič špinavé. Špina by mohla spôsobiť kontamináciu a nárast plesní. Cukor pôsobí ako prirodzený konzervant, takže sa nemusíte báť, že by sa sirup sám pokazil. Keď budete sirup držať v chlade a tmavom mieste, vydrží čerstvý minimálne mesiac. Dá sa aj jednoducho zamraziť a odložiť na neskôr.


Odporúčané

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *