Vlastný ovocný syrup. Výroba je jednoduchšia ako sa zdá

Celkom rád si kupujem syrupy. Máte chuť na viac cukru, nech sa páči dolejte si. Chcete niečo ľahšie? Doplníte vodu a je to.

V poslednom čase som ale chcel skúsiť niečo zdravšie, tak som si začal kupovať syrupy z čisto prírodných surovín. Také tie klasické bazové, zázvorové, mätové… Nie sú najlacnejšie, ale oproti éčkovým syrupom za euro sa to nedá ani porovnať. Ani chuť nie je taká dobrá keď si kúpite umelý syrup. No a pár dní dozadu ma napadlo, prečo si takéto syrupy neskúsiť vyrobiť. Ako to celé dopadlo a moje skúsenosti s touto sladkou tekutinou nájdete nižšie.

Budeme potrebovať:

  1. 1 diel cukru
  2. 1 diel vody
  3. 1/2 dielu Ovocie – podľa chuti a dostupnosti. Jablká, Maliny, Černice, Ríbezle, Borievky, Pomaranč, Grep, Citrón, Limetka… Samozrejme sa dajú použiť aj kombinácie týchto surovín.

Postup:

Môžeme začať. Pripravíme si stredne veľký hrniec. Zmiešame všetky 3 prísady vrátane ovocia. Celú zmes uvedieme do varu a varíme 20-30 minút, pokiaľ ovocie nezmäkne. Hneď ako bude ovocie mäkké a vytvorí sa kaša, vypene oheň a necháme vychladnúť. Kto chce, môže zmes ešte premiešať ručným mixérom, aby bola jemná a bez hrudiek. Zmes prelejeme do sklenej fľaše a je hotovo.

Dajte si pozor, aby vám do fľaše/fliaš nepadol žiadny prach, alebo niečo špinavé. To by mohlo spôsobiť kontamináciu a nárast plesní. Cukor pôsobí ako prirodzený konzervant, takže sa nemusíte báť, že by sa syrup sám pokazil. Keď budete syrup držať v chlade a tmavom mieste, vydrží minimálne mesiac.

Odporúčané

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *